Új jelszó kérése
Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Naptár
2018. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
Házhozszállítás

Termék részletek


A mini tenisz dicsérete

A mini tenisz dicsérete
A mini – tenisz nem véletlenül lett az utóbbi évtizedben ilyen népszerű. A teniszben dolgozó szakemberek rájöttek, hogy az edzői munkában új lehetőségek nyíltak meg általa. Az alábbiakban összeszedtünk ezek közül néhányat.

A technika kiteljesedése 10 éves kor alatt.: A mini – tenisz mozgalom térhódítása előtt, az edzők bizonyos ütéseket csak akkor tudtak elkezdeni tanítani a gyermeknek, ha fizikailag kellő képen megerősödtek hozzá. Így például elképzelhetetlen volt, hogy egy öt éves gyermek egykezes fonákot üssön, vagy elkezdje tanulni a nyesést.

Sok országban 5 évesen még a tenyerest is két kézzel tanították a gyermekeknek. A mini – tenisz eszközök azonban a gyermek testi méreteihez alkalmazkodva lecsökkentik a teniszezéssel járó erőhatásokat. A piros pályán 75% , narancs pályán 50 %, zöld pályán 25 % -al. Tehát az 5- 6 éves gyermek minden technikai elemet megtanulhat, ha érettsége, értelme és képességei ezt lehetővé teszik. Üthet egykezes fonákot, ha akar, nyeshet, rövidíthet … stb. Mindezek folyamatos gyakorlása ezekben a fogékony korai években nagyon hatékony lehet.

A fogások a helyükön maradnak.: Egy 6 – 10 éves gyermeknek testmagasságából kifolyólag a normál teniszpályán való teniszezés során a labdák túl gyorsan, és magasra, a feje fölé pattannak. Egy felnőttnek is rendkívül nehéz a fejmagasság fölött tenyerest, vagy fonákot ütni, ez az egyik legkellemetlenebb ütésfajta. A gyermek, ha folyamatosan így kapja a labdákat, kénytelen keresni egy erre alkalmasabb fogást. Ezért például tenyeresnél a klasszikus keleti tenyeres, vagy fél – nyugati fogását egyre extrémebb irányba kezdi el átfogni. Jó esetben megáll a folyamat a nyugati tenyeres fogásnál, de nagyon sokszor a gyermekek egyre extrémebb fogásokra váltanak annak érdekében, hogy helytálljanak a számukra kezelhetetlen erőhatások között. Különösen sokszor fordul elő ez a kényszerű fogásváltás azoknál a gyermekeknél akik ügyességük miatt idősebb és erősebb gyermekekkel gyakorolnak. Minél jobban elmegy egy fogás extrém nyugati fogás felé, annál közelebb kerül a találati pont a testhez. A fizika törvényszerűségei szerint pedig ez csökkenti az ütés erejét, tehát nem biztos, hogy ez hosszú távon egy előnyös változás. Természetesen nem tartjuk rossz technikának a nyugati fogás használatát, de fontosnak tartjuk, hogy a technika és a fogások egy jól átgondolt, tudatos edző – tanítvány munka eredményei legyenek, és ne a helyzettől függően véletlenszerűen alakuljanak. Fontos, hogy a gyermekkorban, alacsony testmagasság mellett kialakított fogás és technika később, a felnőtt magasságnál is eredményesen használható legyen.


A versenyzéssel már 6 évesen megbarátkozhat a gyermek.: A mini – tenisz játékos igaz a testméreteinek megfelelő kisebb pályán, de igazi teniszmérkőzést tud játszani. Ugyanazokat a technikai és taktikai elemeket tudja alkalmazni, mint a felnőttek a normál pályán. A mini – tenisz elterjedése előtt a gyermekek általában 9 – 10 évesen kezdtek el versenyezni.


Játszva tanulás. : A mini – tenisszel nagyon hamar, akár az első edzésen, ha nem is tökéletes technikával, de képes a gyermek labdamenetet kialakítani. A labdamenettel pedig egyből játékká is válik a gyermek számára a tenisz foglalkozás, tehát játszva lehet gyakorolni, új dolgokat tanulni. A mini – tenisz előtt a teniszedzéseknek egy nagy része száraz, sok gyermek számára unalmas gyakorlással telt, és nagyobb csoportlétszám esetén pedig igen nagy volt az „üresjárat”.


Nagyobb csoportlétszámot is lehetővé tesz.: Piros mini – tenisz pályából akár hat darabot is fel lehet állítani egy normál méretű teniszpályára, narancs pályából kettőt. Tehát a bevett 4 – 6 főnél sokkal több gyermek képes hatékonyan gyakorolni egy mini - tenisz foglalkozáson. Ez pedig olcsóbbá teszi a teniszedzést.


A mini - tenisz labdák használata a felnőttek oktatásában. : A felnőtt oktatásban is jól használhatóak a narancs és a zöld mini – tenisz labdák. A kezdő játékos sokkal jobban tudja gyakorolni a helyes technikát egy alacsonyabb légnyomású, ezáltal lassabb labdával. Felnőtteknél sem mellékes, hogy már az első egy – két óra után képessé válhat labdamenetek kialakítására.
  • Cikkszám
    123415
Webáruház készítés